Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че съживяването на сделката

...
 
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че съживяването на сделката
Коментари Харесай

Реджеп Ердоган: Западът трябва да спази обещанията си по сделката за украинското зърно

 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че съживяването на договорката с Русия за разрешаване на украинския експорт на зърно, реализирана с посредничеството на Анкара и Организация на обединените нации, „ зависи от западните страни, които би трябвало да спазят обещанията си “, съобщи БГНЕС.

„ Мисля, че може да бъде открито решение “, добави Ердоган, визирайки неотдавнашния телефонен диалог с съветския президент Владимир Путин, който отхвърли да удължи съглашението.

Турция беше основен състезател във към този момент провалената договорка, която позволяваше безвредното прекосяване на украинските зърнени доставки през Черно море.

Споразумението, реализирано с посредничеството на Анкара и Организация на обединените нации през юли 2022 година, завърши предишния месец, откакто Москва отхвърли да го възобнови.

Миналия месец, по време на взаимна конференция с украинския президент Володимир Зеленски, Ердоган разгласи, че Путин ще посети Турция през август.

Но Москва беше раздразнена, когато Зеленски се върна от Истанбул с петима висши командири от украинския полк „ Азов “, които трябваше да останат в Турция до края на спора по силата на съглашение за замяна на пленници с Москва.

Турция, която е член на НАТО, съумя да поддържа другарски връзки както с Русия, по този начин и с Украйна по време на войната.

Анкара избягваше западните наказания, наложени на Русия, само че доставяше оръжия на Украйна.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР